Szomszédok, közösségek, történetek a Miutcánkból.

Így készül a tökéletes Húsvéti kalács

2019. április 20. - G. Szabó Melinda

Aki nem hiszi, járjon utána...

 

Anyukám mindig azt mondja, hogy Ő nem tud kelt tésztát készíteni... neki sose sikerül... stb. Amúgy gyerekkoromban volt, hogy egy héten 7x sütött süteményt, persze nem kelt tésztásat, de a lényeg, hogy járatos a konyhában, azonban ettől mégis ódzkodik. Bennem 2014-ben mozdult meg valami, hogy elkezdjek a konyhában ténykedni, addig csak muszájból segítettem anyukámnak, meg 1-2-szer a páromat szerettem volna meglepni valamivel. Aztán elkezdtem főzős műsorokat nézni, meg újságokat venni, most már a könyveknél tartok és ki tudja mi jöhet még? :) 

Amit ez alatt a "hihetetlen hosszú" 5 év hétvégi konyhatündér időszak alatt megtanultam: Nem kell félni a kelt tésztától! Van pár egyszerű aranyszabály, amit ha betartasz tökéletes kalácsot tehetsz az asztalra húsvétkor (és érvényes a többi kelt tésztára is, úgyhogy akkor is hasznosítható). Ha nekem sikerül, Neked is menni fog!

Lássuk az aranyszabályokat:

  • szobahőmérsékletű hozzávalók: készítsd ki a pultra már az előtte lévő napon
  • szitáld át a lisztet, hogy levegősebb legyen a tészta
  • mindenből annyit tegyél bele, amennyit ír a recept (ez bármilyen más süteményre is igaz), kivéve a folyadékból
  • az előírt folyadéknak a 80-90%-át tegyük bele először, majd ha összeállt a tészta és keménynek érezzük, mehet bele a maradék
  • a zsiradékot nem szabad az elején beletenni és dagasztáskor is csak több részletben

és íme a recept:

Elkészítési idő:

Előkészítés: 110 perc
Sütés: 40 perc
Adagok: 1

Hozzávalók:

a kovászhoz:

  • 2,5 dl langyos tej (tényleg elég ha langyos)
  • 2 ek. liszt
  • 25 g élesztő (friss)
  • 1 tk. cukor

a tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 kk só

tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk tejföl

Elkészítés:

  1. A kovászhoz a langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, óvatosan megkeverjük egyszer és félretesszük 15 percre, amíg felfut.
  2. Addig megolvasztjuk a vajat (ezt majd csak a végén kell beletenni), átszitáljuk a lisztet, beletesszük a sót, a cukrot és a tojást, majd mehet bele a kovász és elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már elvegyültek a hozzávalók, jöhet a kihűlt vaj apránként. Addig dagasztjuk, amíg homogén tésztát nem kapunk, ami nem ragad. Ekkor takarjuk le, majd hagyjuk kelni 40 percet.
  3. Kelesztés után gyúrjuk át a tésztát és vágjuk annyi részre, ahány fonásból szeretnék készíteni. Gömbölygessünk belőlük kis cipókat, majd takarjuk le és pihentessük 15 percet.
  4. Gyúrjuk át ismét a cipókat és hengergessünk belőlük hurkákat, majd a végüket összefogva fonjuk be a kívánt formához (ne legyen se laza, se szoros). Helyezzük át a tepsire, majd kenjük meg a tetejét a tejföllel elkevert tojássárgájával és pihentessük 20 percet.
  5. Végezetül kenjük át még egyszer és süssük meg 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miutcank.blog.hu/api/trackback/id/tr3014776704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.