Ismerd meg a szomszédaidat, legyél törzsvendég a lakóhelyeden!

Miutcánk Blog

Itthon a barátságos szomszéd a jó szomszéd!

Az augusztusi Miutcánk villám kérdőív eredményei és újságcikkek

2019. szeptember 18. - Miutcánk

A magyarok és elsősorban a miutcánkosok szerint egy szomszéd legfontosabb tulajdonsága, ha barátságos – derül ki augusztusi felmérésünkből. Mindeközben az Egyesült Államokban leginkább a megbízhatóságot preferálják, ha új lakó költözik a szomszédba. Itthon az emberek szinte mindegyike elvárná, hogy az új szomszédjuk bemutatkozzon, ez azonban egyáltalán nincs így. Ennek ellenére a többség jó viszonyt ápol a környezetében élőkkel.

i0iktkpturbxy9lmjdlmjqyzguwmze2yjm2mzixmjdkodq4nzq5mzk3ny5qcgerlqlnayaawsm.jpg

 Köszönjük a kitöltéseket!

Olvassátok, a részletes eredményeket és legvégül néhány cikk, ahol megjelent a kutatásunk eredménye.

Bár szinte mindenkinek van egy története a rossz szomszédságról, a hazai lakosok 70 százaléka mégis úgy véli, hogy jó a viszonya a közvetlen lakókörnyezetével. Az egymás közelében élők közösségé szerveződését segítő és fejlesztő hazai alkalmazás több mint600 felhasználója bevonásával készített felmérést, amely kifejezetten a szomszédokkal kapcsolatos elvárásokat térképezte fel. Itthon a barátságosságot tartják egy szomszéd legfontosabb tulajdonságának az emberek; legalább is tíz emberből hét így vélekedett. A másik két legértékesebb jellemvonás közé a megbízhatóságot (65%) és a csendességet (45%) sorolták a válaszadók.

jo.PNG

A szomszédok legrosszabb tulajdonságait számba vetve a mogorvaságot megelőzte a lármázás a rangsorban. Tíz emberből közel hétnek borzolják leginkább az idegeit a hangos lakók. A kutatásban résztvevők közel fele (46,8%) nehezményezi, ha a közelében élő barátságtalan, és több mint negyven százalékuk (44%) azt sem viseli jól, ha megbízhatatlan.

rossz.PNG

A szabadon megfogalmazott vélemények alapján számos viselkedés képes indulatokat szítani a szomszédok között. Volt, aki szerint a jó szomszéd kora reggel és este is tartózkodik az üvöltözéstől, fűnyírástól, porszívózástól és karaokézástól, de olyan is akadt, akit a neveletlen kutya készít ki. A házirend tanulmányozása és betartása ugyanilyen sarkalatos pontnak tűnik a válaszadók körében, ugyanakkor jó néhányan említették, hogy tulajdonképpen azok a szomszédok a legzavaróbbak, akik minden apróságból ügyet csinálnak. Emellett reménykeltő, hogy igény merült fel arra, hogy az emberek kapcsolatot teremtsenek a környezetükben lakókkal.

29259433_32a23c6328cb136c4b1b2a33f5c8c384_wm.jpg

A válaszokból úgy tűnik, a békés együttélés soktényezős egyenletét a nyílt és őszinte kommunikáció mellett a bemutatkozás is leegyszerűsítheti. A kitöltők 92 százaléka kifejezetten elvárná az újonnan érkezőktől a bemutatkozást, ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 4 százaléka számolt be arról, hogy lakóközösségében ez rendszeresnek mondható. A válaszadók majdnem felének (46%) volt már része abban, hogy új szomszédja átjött megismerkedni, viszont a válaszadók több mint egyharmadának (37%) még soha nem volt ilyen élménye. Voltak olyan válaszadók, akik szerint illendő, hogy mindig az új lakó kezdeményezze az ismerkedést, majdnem mindenki egy kedves bemutatkozásnak is nagyon örülne, és csak minden tizedik kitöltő jelezte, hogy többre számít egy felületes csevejnél. Akadtak olyanok, akik szívesen invitálnák meg új szomszédjukat egy kávéra, mások szívesen felvázolják a ház szokásait, önkéntes fogyasztómérő-leolvasást is felajánlanak, illetve szeretik, ha új ismerősük magáról is mesél egy kicsit.

Az eredmények alapján egyértelműen látszik, hogy az idősebb korosztály számára fontos a közelükben élők megismerése. Az 50 felettiek körében ugyanis tízből csaknem 9-en mindenképpen ügyelnek arra, hogy egy bemutatkozás összejöjjön, még ha erre nekik is kell indokot találni, s csak egy olyan akad, akit hidegen hagy ez a kérdés.

Szinte mindenki hallott már rigorózus, nehéz természetű szomszédokról, s egyes beérkező válaszokból kiderül, hogy ez nem is ritka, s ők bizony konkrét elvárásokat fogalmaztak meg a velük egy lakóközösségben élőkkel szemben. Volt olyan, aki ellentmondást nem tűrően kijelentette, hogy a dohányfüstöt tartsák távol tőlük. Egyesek a mellettük élők kedvenceiből nem kérnek, jelezve, hogy nem tűri a háziállatok átugrálását. Akadt, aki a jó szomszéd kapcsán annyit jegyzett meg, hogy ne vasárnap fúrjon, míg mások annak adtak hangot, hogy bűnöző ne legyen a közelükben élő, és ne is legyenek ilyen barátai. Többen jelezték, hogy fontos lenne szem előtt tartani a házban kialakult szokásokat, mint például hogy az új lakók ne álljanak be mások megszokott parkolóhelyére.
Az viszont a környezettudatos lakóközösségek terjedésére utal, hogy többször is előkerült a szelektív hulladékgyűjtés kérdése. Aki erre nem figyel, azt már több helyen is rossz szomszédnak tartják.

85oktkpturbxy9mmmmwmmrlyjrinjq0nwq3ywfhmdk3yje3yzqwyzu4zc5qcgeslqmaqs0hgm0eojmfzqmgzqhc.jpg

A Miutcánk által elvégzett felméréshez hasonló kutatás az Egyesült Államokban is készült korábban, az ingatlanügynökök szövetségének (NAR) megbízásából. Az eredmények pedig számos eltérést mutatnak. A tengerentúli felmérés szerint például az ott a lakók a leginkább a megbízhatóságot preferálták a szomszédaikkal kapcsolatban. A csendesség állt a második helyen, s a Magyarországon leginkább vágyott szomszédi tulajdonság, a barátságosság csak a harmadik lett.

„Az hogy itthon a barátságosság végzett az élen azt jelzi, hogy a magyarok szeretnének kapcsolatot ápolni a szomszédaikkal. Az mindenképpen elgondolkodtató, hogy ennek ellenére egy új költözés esetén csaknem 20 százalék semmit sem tesz azért, hogy üdvözölje a közelben élőket. Az emberek háromnegyede viszont bemutatkozik az új lakótársainak, vagyis a kisebb mikro- és lakóközösségek szerveződésének az első lépésekeit itthon azért megteszik az emberek. Ez pedig arra utal, hogy a közösségi médián való kapcsolattartás mellett a személyes ismertséget még mindig fontosnak tartjuk.”

– mondta Horváth Gáspár, a Miutcánk társalapítója.

Akik a szomszédság és a lokális közösségének fejlesztésében szeretnének elmélyülni, azok az alábbi linken csatlakozhatnak a Miutcánk felhasználóihoz.

A kutatásról

A Miutcánk július végén és augusztus elején gyűjtötte a kutatás adatait. A kérdőívet 617 Miutcánk-felhasználó töltötte ki (Köszi!). A válaszadók 55 százaléka nők, míg 45 százaléka férfiak közül került ki. A felmérésben a 0-23 év közöttiek aránya 2,3%, a 23-40 év közöttieké 36,7%, a 40-60 év közöttiek 41%, a 60 év fölöttieké pedig 20% volt.

Megjelenések

Nagy örömünkre szolgált, hogy a média felkapta a kutatásunk eredményeit és több tucat megjelenés született belőle, így a jó szomszédolás híre még több szomszédhoz eljutott. Néhány megjelenés:

Index

Illene bemutatkozni, mikor új helyre költözünk

Blikk

Jópofa: itt a felmérés, ilyen szomszéd mellett szeretne lakni a magyar

ATV híradó

A magyar lakosság háromnegyede jóban van a szomszédjával

napi.hu

Kiderült, ilyen szomszédra vágyik a magyar

Népszava

És ön jó szomszéd? - a magyarok leginkább barátságos modorért adják a kitüntető címet

168 óra

Itthon a barátságos szomszéd a jó szomszéd, de ki nem álljuk a lármázókat

Pénzcentrum

Ezzel akasztja ki a legtöbb magyart a szomszédja: te mire ugrasz?

nlc - Nők lapja Cafe

Az ideális szomszéd barátságos, és keveset kornyikál

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miutcank.blog.hu/api/trackback/id/tr2615113842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása