Ismerd meg a szomszédaidat, legyél törzsvendég a lakóhelyeden!

Miutcánk Blog

Alig akad, akit nem érdekelnek a környékbeli üzletek

A kisboltok egyáltalán nem hagyják hidegen a vevőket, sőt döntő többségük be is tér ezekre a helyekre derült ki a válaszaitokból a szeptember végén a #helybenveszem mozgalom készített kutatás során.

2019. október 08. - Miutcánk

Nincsenek könnyű helyzetben a kisboltok a kereskedelmi versenyben, az azonban mindenképpen örömteli hír számukra, hogy a vásárlók nagyon is érdeklődnek irántuk. Az emberek elsöprő többsége, csaknem 95 százaléka ugyanis kíváncsi arra, hogy milyen kisebb üzlet vagy piac található a közvetlen közelében.

miutcank_piacok.jpg

Mindez abból a kutatásából derül ki, amelyben csaknem 850 miutcánkos válaszolt a kérdéseinkre, az október elején indított, az otthonunktól legfeljebb 10 percre található boltokban való vásárlást fókuszba állító #helybenveszem kampány kapcsán. Utóbbinak része lesz egy október második felében induló kihívás, amelyben a környékünkön vásárlásra és összesen 4 feladat teljesítésére buzdít.

A válaszadók háromnegyede több-kevesebb rendszerességgel vásárol is az utcájában, a közelében található üzletben. Mindez annak ellenére így van, hogy a kutatásban résztvevők háromnegyede a leginkább kedvelt üzlettípusként a szupermarketeket nevezte meg. 

A válaszadók szerint annak, hogy valaki az otthona közelében lévő helyre tér be ma még azért jellemzően kényelmi okai vannak. Mintegy 60 százalék azzal indokolta ezen döntését, hogy számára ez a legegyszerűbb megoldás, így ugyanis nem kell messzire mennie.

Szorosan ehhez tartozik, hogy csaknem 30 százalék kifejtette: ilyenkor nem kell autóba ülnie, elég gyalogolnia, vagy kerékpárra is pattanhat.

szimplapiac4.jpg

Megközelítően 20 százalék viszont olyan érveket hozott fel a kis üzletes vásárlásai mellett, amelyek messze túlmutatnak egy egyszerű árubeszerzésen, döntésükkel kifejezetten a környékükre szeretnének jótékony hatással lenni. Úgy vélték ezzel a hozzáállással a helyi vállalkozásokat támogatják. Ennél kisebb, de még mindig markáns, 20 százalékos kör pedig kimondottan érzelmi alapú megközelítést említett. Azon túl, hogy kedvelik a kisebb üzleteket, vásárlás közben még beszélgetni is szeretnek, és az ilyen helyeken rendszerint könnyen alakul ki jó kapcsolat a törzsvásárlók és az eladók között.

 

„Ezeken a helyeken fontos bizalmi tőke alakulhat ki vevő és eladó között, ami egy nagy forgalmú helyen ma már elképzelhetetlen. Ezekre alapozva pedig olyan történetek formálódhatnak, amelyek idővel egy egész kerület vagy város számára hivatkozási alapot nyújtó anekdotákká nemesedhetnek. Nem szeretnénk, ha ennek lehetősége feledésbe merülne. Éppen ezért indítottuk el a helybenveszem kampányunkat is”

 A felmérésben a kifogásokat is igyekeztük feltárni. Ami leginkább visszatartja az embereket a kisboltoktól, az a magas ár; a válaszadók 60 százaléka hivatkozott erre. A másik jellemző érv volt, hogy ezeken a helyeken nem lehet egyszerre elintézni a nagyobb bevásárlást. A megkérdezettek mintegy fele jelezte, hogy számára egyszerűbb olyan helyre menni, ahol erre adott a lehetősége még akkor is, ha volán mögé kell ülnie. Egyéni megjegyzések alapján az is körvonalazódik, hogy ezen a szinten is fontos elvárás a társadalmi érzékenység: akadt olyan megjegyzés ugyanis, amiben az akadálymentesítés hiányát kifogásolták a kisebb üzletekkel kapcsolatban, s ez jelentette a visszatartó erőt.

 A jelek szerint a legszerencsésebb helyzetben azok vannak, akik élelmiszerboltot működtetnek, mert az emberek 92 százaléka szívesen keresi fel ezeket a helyeket. A válaszok szerint sokan a zöldségeket is a környékükről szerzik be. E mellett, ha a szomszédban akad cukrászda vagy étterem, akkor átlagosan az emberek több mint harmada előbb-utóbb betér ezekre a helyekre.

Aki még nem tudja, hogy hol van a közelben termelői piac, hogy melyek a legjobb kisboltok és kávézók a környéken, a Miutcánkon bármikor utána kérdezhet!

miutcank_piac.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miutcank.blog.hu/api/trackback/id/tr2715209310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása