Ismerd meg a szomszédaidat, legyél törzsvendég a lakóhelyeden!

Miutcánk Blog

Ilyen a közösségi élet Óbudán!

2015. július 01. - Janotyik Évi

Filmklub, éjszakai túrák, piknikek és hosszú beszélgetések, sörözések a környező kávézókban, bárokban. Ha valaki költözik, a szomszédok segítenek a pakolásban, ha pedig a környéket frissen sült csokis muffin illata lengi be, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az illető dupla adagot készít és visz át a legkedvesebb szomszédainak.

Ha valaha már Te is morfondíroztál azon, milyen jó lenne, ha a környékeden is lennének ismerőseid, netalán barátaid, de nem tudtad hogyan kezdj hozzá, akkor most figyelj, mert elcsípheted a receptet!

Hogy kiktől?

Óbudai szomszédoktól, akik lassan egy éve, hogy megismerték egymást és azóta rengeteg közös programot szerveznek. Katát, Juditot, Anitát és Sebit kérdezgettem, hogyan alakult ki ez a klassz közösség, mikor és hogyan szoktak találkozni, más lett-e az életük azáltal, hogy megismerték a környékükön élő embereket.

Hogy alakult ki mindez?

Az egész egy bejegyzéssel kezdődött, amit Kata írt ki a Miutcánk.hu üzenőfalára:

"Sziasztok! Én a faluházban lakok, és arra gondoltam, hogy összeülhetnénk egy kis trécselésre....egyelőre megtenné egy-két pad is vagy mondjuk a kőfalak a Flórián téri aluljárónál...úgyis mégcsak kevesen lennénk elsőre …
Nemrég óta lakok itt, de többször eszembe jutott már, hogy kár, hogy nem ismerem, kik laknak itt, pedig biztosan találnánk új barátokat a közelünkben, csak nehéz megoldani... Szoktam látni, hogy egy csapat idősebb ember össze szokott ülni sörözgetni, dumálni itt egy padnál és irigykedve nézem őket, hogy én is szeretném ezt..."

Kata unta, hogy egész nap egyedül, otthon dolgozik. Vágyott a társaságra, illetve megirigyelte a szomszéd bácsikat, akik mindig a garázs előtt söröztek és beszélgettek, ezért megírta a környéken élőknek, hogy mennyire szeretné, ha neki is lennének ilyen szomszédai. Kata bejegyzését megelőzően is gyakran felmerült, hogy jó lenne ismerkedni környéken, de végül Kata fogta össze az embereket: konkrét helyszínnel és időponttal rukkolt elő, így az első találkozó végül 2014 őszére lett kitűzve.

10432974_430030960497862_1611413754338345400_n.jpg

15. Miutcánk - Óbuda találkozó

Az első találkozóra 7-8 fő érkezett, köztük Sebi is, aki bevallja, voltak félelmei.

"Attól féltem, hogy lesz esetleg olyan ember, aki nekem nem szimpatikus vagy teljesen más társadalmi helyzetben van, mint én és emiatt nem fogjuk igazán megérteni egymást. Ehhez képes egy hatalmas pozitív csalódás volt, hogy mindenki vicces, értelmes, többen egyetemisták és vállalkozók voltak. Nem volt olyan ember a társaságban, akit valamilyen alapon ki lehetett volna nézni. Egyenrangú volt a szememben mindenki."

Ahogy Sebi visszaemlékszik, a többiek helyeselnek. Sokan hasonló kételyekkel indultak el az első találkozóra, de volt, aki bebiztosította magát és ismerőssel, kollégával érkezett. Ez némi biztonságérzetet nyújtott, persze ezzel sem volt elkerülhető, hogy kicsit mindenki kilépjen a komfortzónájából - de az összenézéseket, nevetéseket, közös emlékek felemlegetését hallva felesleges is megkérdezni, megérte-e vállalni a "rizikót".

Azóta már a lassan a 20. találkozójukat szervezik és folyamatosan bővül a társaság, egymást hívják az emberek. Judit például túl van egy költözésen, helyére Anita érkezett, akit Judit hívott el egy szomszédolós, beszélgetős sörözésre. Azóta Anita is aktív tagja a történetnek, sőt, egyetlen találkozót sem hagyott még ki.

Miért jó találkozni a szomszédokkal? Hétköznap is tartják egymással a kapcsolatot? 

Az utóbbi kérdésre a válasz egyértelműen igen! Gyakran beszélnek egymással telefonon vagy online, előfordul, hogy főznek egymásra vagy leugranak egymás helyett a boltba és hoznak egy liter tejet a másiknak. Judit említett költözésénél például hatalmas segítséget jelentettek a szomszédai. Kéznél volt a segítség, nem kellett a város másik végéből áthívnia az ismerőseit.

A praktikus dolgok mellett együtt járnak különböző programokra is, így például a Miutcánk.hu Piknikre, Belfesztre vagy akár a Főzdefesztre. Mindezek mellett pedig imádják az ad hoc jellegű, munka utáni sörözéseket is. Ki tudnak egymás mellett kapcsolódni és végre nem kell a munkáról beszélgetniük.

Mi változott az első találkozó óta?

Az első találkozó óta folyamatosan érkeznek újabb és újabb emberek az összejövetelekre, ugyanakkor sokan csak figyelik az eseményeket és nehezebben veszik rá magukat arra, hogy megismerjék a környéken élőket. Sebi szerint néhányan attól tarthatnak, hogy mivel sok találkozó volt már, egy már szilárd, kialakult társaságról van szó, akik valószínűleg kevésbé befogadók - holott erről szó sincs! Szinte minden találkozó alkalmával előjön a téma, hogy milyen jó lenne, ha minél több új arcot ismerhetnének meg.

Így volt ezekkel a félelmekkel két lány is a társaságból, akik sokáig csak a partvonalról figyelték az eseményeket, míg végül eljöttek egy éjszakai túrára - igen, nem csak kávézni és sörözni járnak együtt! :) Hamar kiderült, hogy a társaság befogadó és alaptalanok voltak a félelmeik. És hogy mégis mi vette végül rá őket arra, hogy kételyeik ellenére elmenjenek? Sebi szerint a társaságról készített fotók rengeteget számítottak. A képek ugyanis kiválóan visszaadták a túrák hangulatát és kedvet csináltak a kicsit bátortalanabb érdeklődők számára is.

11000671_10206814401186670_5569692525523222062_o.jpg

Milyen közös programokat szerveznek még?

A jó hangulatú közös iszogatások mellett sok más programot szerveztek már. Volt már három éjszakai túra, egy filmklub, piknik, de nagyon szeretnének közös bográcsozást, biciklitúrát és sportnapot is.

10914976_372726619584394_3810445453725482256_o.jpg

Piknik Óbudán

Irigylésre méltó az, ahogy ezek programok kialakulnak és szerveződnek. Az első filmklub például nemrég lett megtartva Anitánál, aki külön szavazást indított a filmekről, melynek eredményeképp a Gyaloggalopp került ki győztesként. A vetítés napján fejenként 200 Ft ellenében szendvicsekkel, harapnivalóval várta a "nézőket".

11036595_369630719893984_8239976604266426516_n.jpg

Filmklub Óbudán

Mik a tanácsok más környéken élők számára?

Ha szeretnél Te is hasonló közösséget kovácsolni a saját környékeden, akkor elsőre érdemes egy "egyszerű, de nagyszerű" programot bedobni a szomszédoknak. Az emberek szívesebben jönnek el egy "Kinek van kedve munka után elmenni fánkosozni?" összejövetelre, mintha valami nagyon kötött programmal állnál elő. Ugyanakkor érdemes pontos helyszínt és időpontot megadni, különben elalszik a beszélgetés, illetve úgyis pontosan tudjuk: olyan időpont nem létezik, amikor mindenki ráér.

Ha már van egy viszonylag kialakult társaság, akkor érdemes odafigyelni az újakra - állítják az óbudai szomszédok. Be kell avatni őket a korábbi történésekbe, viccekbe, akár röviden egyesével is érdemes bemutatkozni, hogy mielőbb beilleszkedhessenek az új szomszédok. A találkozót követően érdemes feldobni még online egy kérdést, hogy ki hogyan érezte magát, hátha még többen kedvet kapnak a következő alkalomhoz.

Reméljük, hogy hamarosan minél több környéken alakul ki az óbudaiakhoz hasonló közösség. Fantasztikus, hogy mennyire egymásra találtak ezek az emberek, akik több éve egymás mellett élnek már, mégsem tudtak a másik létezésről. Pedig mennyivel egyszerűbbé és jobb hangulatúbbá vált a környék az élet azáltal, hogy Kata a Miutcánkon keresztül összehozta őket azzal ominózus első találkozóval!

Lássuk be, mindannyiunk élete sokkal könnyebb lenne, ha a lépcsőházban egymásra köszönnénk ahelyett, hogy másikra csapjuk az ajtót. Vagy, ha egy házi buliról nem aznap éjjel értesülne az összes szomszéd, sőt, talán őket is át lehetne hívni. Minimális vállalással sokkal élhetőbbé és boldogabbá teheted a hétköznapjaidat. Tedd meg az első lépést és ismerd meg a szomszédaidat!

 

>>> Janotyik Évi <<<

A bejegyzés trackback címe:

https://miutcank.blog.hu/api/trackback/id/tr747551960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása