Ismerd meg a szomszédaidat, legyél törzsvendég a lakóhelyeden!

Miutcánk Blog

Járványhelyzet: hogyan karácsonyozzunk?

Hasznos tippek családi összejövetelekhez

2020. december 21. - aronrunning

great_deals_for_black_friday_promo_facebook_post_template_13.png

Távol álljon tőlünk, hogy önkényes szakértésbe kezdjünk, és megszabjuk kinek hogyan kellene karácsonyoznia. A címben feltett kérdésre ugyanis többféleképpen válaszolhatunk, aszerint, hogy milyen attitűddel közelítünk a járványhelyzethez. Helyette nézzük, milyen korlátozások érvényesek jelenleg Magyarországon!

A rövid válasz az, hogy semmilyen extra korlátozás nem lép életbe az ünnepek miatt, még ha ezzel számos európai országban számoltak is a törvényhozók. Nálunk úgynevezett "ajánlott magatartási szabályokban" rögzítették, mi lenne elvárt a különféle családi összejöveteleken, így a családi karácsonyozások alkalmával is. Aki lusta a linkre kattintani, azoknak kimásoltuk a lényeget:

  • Az összejövetel előtt alaposan szellőztessünk ki és a gyakran használt felületeket, illemhelyeket fertőtlenítsük le.
  • Lehetőleg szabadban tartsuk az összejövetelt.
  • Ha zárt térben tartjuk, szellőztessünk gyakran.
  • Megérkezéskor alapos szappanos kézmosás vagy fertőtlenítés javasolt.
  • Tartsuk be a köhögési etikett szabályait.
  • Étkezés során az egy háztartásban élők üljenek egy asztalnál, vagy egyenek egy időpontban.
  • Tartsuk a 1,5 méter távolságot.
  • Étkezés előtt se feledkezzünk meg a kézmosásról vagy fertőtlenítésről.

Ezek tehát "csak" ajánlások, nem kötelezettségek, minden állampolgár egyénileg dönthet róla, hogy milyen mértékben tartja magát ezekhez - és ha ezt elfogadjuk, akkor bizony több hozzáállás is elfogadható lehet egyszerre. Lássuk az opciókat, virtuálisan mindenki karikázza be a megfelelő választ:

great_deals_for_black_friday_promo_facebook_post_template_10.png

A) FELEJTSÜK EL A KARÁCSONYT!

A hazai szakemberek természetesen elővigyázatosak, és a fentebb taglalt ajánlásoknál sokkal tovább menve többen is megfogalmazták, hogy mégiscsak az lenne a legkívánatosabb, ha idén inkább mindenki otthon maradna a szűk családi körében, és a rokonlátogatásokat elhalasztanák. Egyszerűen nem biztonságos. Zacher Gábor kijelentése is nagyot ment az újságok címlapjain, és a családi összejövetelek egyszerű kihagyásánál valóban nem nagyon lehet tuti-biztosabb tanácsod adni.

B) LEGYEN VIRTUÁLIS KARÁCSONY!

Pálfi György Facebook posztjában azért finoman jelezte, hogy ez így nem feltétlenül helytálló tanács, pontosabban fogalmazva inkább kiegészítette, hogy ha személyesen találkozni nem is javallott, az ünnepet azért igenis meg kell tartani, és erre van egy csomó megoldásunk és eszközünk. A lelki támogatás, a szeretet kifejezése a vészterhes időkben még inkább felértékelődik, még fontosabbá válik. A Miutcánk csapatának a szíve is ehhez áll a legközelebb.

great_deals_for_black_friday_promo_facebook_post_template_17.png

C) TARTSUK A KARÁCSONYT, CSAK ÓVATOSAN!

Akik így tesznek, tulajdonképpen tartják magukat a hivatalos ajánlásokhoz, egyéni felelősségük teljes tudatában. Ennek megfelelően megpróbálják a szabadban tartani az ünnepet, és akár a közös étkezést is kihagyják, ellenkező esetben nem nyúlnak egymás evőeszközeihez, poharaihoz, tányérjaihoz, stb, és folyamatos huzatot tartanak fent a zárt térben, ami hatásosabb a rendszeres szellőztetésnél, csak jól fel kell öltözni. Ezek azonban óriási önfegyelmet igényelnek, ami a családi közegben még nehezebben tartható fent.

Rengeteget számít az is, hogy mennyi időt töltünk zárt térben, mert ettől is függhet, hogy mennyi vírus halmozódik fel a levegőben. Akivel legalább 15 percig tartózkodunk 2 méteren belül, az már szoros kontaktnak minősül, tehát ha már kihagyni nem is szeretnénk az ünnepet, törekedjünk a gyors "villámlátogatásra". A biztonság mindenek előtt.

great_deals_for_black_friday_promo_facebook_post_template_11_1.png

C) CSINÁLJUNK MINDENT UGYANÚGY, MINT EDDIG!

Nos, az ilyen álláspontok támogatása, vagy híresztelése nem vallana valami sok felelősségre a részünkről, ám mégis akadnak olyan helyzetek, mikor ez is elfogadható. Teljes felelősséggel állítani, hogy az idei karácsony nem is igényel különleges intézkedéseket, csak azok tudnak, és ők is csak magukra nézve, akiken egyszerűen már végigvonult a vírus - tehát elsőkézből tapasztalták meg annak egészségügyi hatásait, és megúszták enyhébb-súlyosabb tünetekkel. Ebben az esetben az a kissé morbidnak ható helyzet áll fel, hogy most szerencsésnek érezhetik magukat, amiért túlélték, és már nem kell aggódniuk, hogy elkapják, illetve továbbadják, így együtt ünnepelhetnek. Ebben az esetben tényleg lehet ölelkezni, maszk nélkül mászkálni - persze értelemszerűen csak a szűkebb családi környezetben. Vigyázzunk a többiekre! 

great_deals_for_black_friday_promo_facebook_post_template_6.png

A bejegyzés trackback címe:

https://miutcank.blog.hu/api/trackback/id/tr8816353050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása