Ismerd meg a szomszédaidat, legyél törzsvendég a lakóhelyeden!

Miutcánk Blog

5 tipp a biztonságosabb otthonért

Ha jóban vagy a szomszéddal az nem csak akkor jöhet jól, ha kölcsön kell kérni a fűnyírót vagy a lombfúvót.

2019. december 22. - Miutcánk

 

1. Ne hagyd a kulcsot a lábtörlő alatt!

Talán magától értetődőnek tűnik, hogy nem szabad a kulcsot az ablakpárkányon, a lábtörlő alatt vagy egy virágcserépben hagyni, azonban sokaknál az egyszerűség felülírja az észszerűséget. Hiába gondolnánk, hogy ott nem lelhet rá más, egy rutinos betörő számára nem jelent gondot annak megtalálása.

sblog001_key-under-mat.jpg

2. Használj riasztó- vagy kamerarendszert!

Riasztóberendezést ma már szinte minden újépítésű házba beszerelnek – a kérdés csak az, hogy használja-e az adott lakó? Sokan csak hosszabb, egy-két napos távollétek idejére riasztják be a lakást, pedig a betörések átlagos időtartama összesen kb. 10-15 perc. Bőven elég tehát, hogy egy gyors bevásárlás idejéig hagyjuk el a házat, kikapcsolt riasztórendszer mellett bárki könnyűszerrel behatolhat.

Ha már beszerelted, miért ne használnád?

3. Használj okosvilágítást vagy időzített kapcsolót!

Ha hosszabb időre tervezel elutazni, érdemes lehet beszerezni néhány időzített kapcsolót vagy okosizzót, melyekkel az a látszat kelthető, hogy valaki épp otthon van. Sok áruházban kaphatók TV-szimulátorok is, melyek különböző villódzó fényekkel keltenek olyan hatást, mintha valaki TV-t nézne a lakásban. Mindezeket persze csak holtterekbe vagy behúzott függöny mellett van értelme használni, másképp könnyen fény derül a trükkre.

evening-4494814_960_720.jpg

4. Ne írd ki Facebookra, hogy elutazol!

Ismét egy látszólag triviális tipp: ne újságold el mindenkinek a közösségi média felületein, hogy nyaralni mész. Csábító lehet a bőröndökkel készült szelfi és a reptéri checkin poszt az utazás előtt vagy a strandon készült képek a nyaralás alatt, de még rosszabb úgy hazaérni, hogy betört az ablak és üres a lakás.

5. Légy jóban a szomszédaiddal!

Ha jóban vagy a szomszédaiddal, az nem csak akkor jöhet jól, ha kölcsön kell kérni a fűnyírót vagy a lombfúvót. Megbízható szomszédunk segítségét kérhetjük akkor is, ha elutazni készülünk – megkérhetjük, hogy pár naponta ürítse ki a postaládát, húzza be a kukát, kapcsolgassa a lámpákat vagy húzza el a függönyt és a redőnyöket. Ezek mind olyan apróságok, melyek nem kerülnek ugyan semmibe, de mégis elriasztják a rossz szándékú leskelődőket. Természetesen már az is megnyugtató lehet, hogy tudod, figyelnek a házadra és értesítenek, ha bármi történik – a szívességet pedig bármikor viszonozhatod, hidd el, neki is jól fog esni!

party-hacks.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miutcank.blog.hu/api/trackback/id/tr7115362068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása