Ismerd meg a szomszédaidat, legyél törzsvendég a lakóhelyeden!

Miutcánk Blog

Online Szomszédfesztivál

Az egyetlen fesztivál, ami tuti nem marad el!

2020. május 19. - Miutcánk

Hogy vagytok? Gyertek picit közelebb!

10 NAPOS ONLINE SZOMSZÉDFESZTIVÁLRA VÁRUNK BENNETEKET MÁJUS 22-TŐL!

 

Annyi minden történt az elmúlt két hónapban! A sok nehézség mellett rengeteg jó dologgal is találkoztunk: az otthonunk közvetlen környezetében eltöltött szabadidő, a segítő szándék, a megnövekedett online töltött idő, mind olyan felfedezésekkel és tapasztalatokkal szolgáltak, amit érdemes átgondolni. Mi az, amit érdemes megőrizni ebből az időszakból, ami élhetőbbé teszi a várost és közelebb hozza az egy környéken lakókat? A kényszerű távolságtartás vagy éppen az összezártság olyan élmény, amit fel kell dolgozni, a feszültséget valahogy ki kell engedni…

Ezért találtuk ki az Online Szomszédfesztivált. 10 napon át játékokkal, kihívásokkal, beszélgetésekkel és online workshopokkal várunk mindenkit, aki egyedül érzi magát, kalandra vágyik, szeretné megosztani a gondolatait vagy csak kíváncsi arra, hogy mi van a többiekkel. Legyünk együtt egy fesztiválon, ami tuti nem marad el!

Az Online Szomszédfesztivál a Miutcánk és a Placemakerek együttműködésében született. A Placemakerek városi közösségépítéssel foglalkoznak, a csapat a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakára járó fiatalokból verbuválódott. Ők lesznek a fesztivál eseményeinek játékmesterei és moderátorai. Öröm volt együtt dolgoznunk, mert mind hiszünk abban, hogy közösségi kezdeményezésekkel és élményekkel le lehet győzni a nem kívánt távolságokat.

PROGRAMOK

 

TÖRTÉNETEK ÉS BESZÉLGETÉSEK

 

A fesztivál ideje alatt történeteket, beszámolókat olvashatsz és írhatsz az elmúlt két hónap jó és rossz élményeihez kapcsolódóan a Miutcánk facebook-oldalán és itt a blogon.

 julikarszalag.jpg

***↡ részletes programok ↡***

 

ZOOMSZÉDOLÁS

 

Töltsd le a Zoom alkalmazást a gépedre, csatlakozz a programhoz kapcsolódó facebook-eseményhez, és a meghirdetett időpontban a linken keresztül, amit a kezdés előtt kiposztolunk, lépj be az online találkozóra!



FŐZŐSULI május 23-24. szombat, vasárnap 11.15-13.00

Nevezz be mesternek vagy tanítványnak a program fb-eseményénél! Szombaton és vasárnap délelőtt közös főzést tartunk a mesterek vezetésével. Szombaton husi napot, vasárnap vega napot hirdetünk. A mester-aspiránsok közül kisorsolunk két mestert, akik a közös főzést instruálják. Előre közöljük az összetevőket, hogy mindenki be tudjon mindent szerezni, aztán főzünk egyet közösen!

TESTING ZOOM május 26. kedd 18.00-19.00

Elgémberedtél? Unod a 2 dimenziót? Vagy talán a sok buli után már jó lenne egy kis lelassulás?  Keltsük életre újra testi funkcióinkat! Mozgolódjunk szabadon a saját szobánkban! Fedezzük fel saját testünk belső tereit! Lassuljunk le, kapcsolódjunk ki és szemlélődjünk! Öltözz fel kényelmes ruhába, a kamerát helyezd el úgy, hogy az egész tested látszódjon, készíts elő magadnak a szobádban egy olyan felületet, ahol szabadon mozoghatsz!

 

HOGY VAGYTOK? május 27. szerda 19.00-20.00

Egyedül érzed már magad otthon és eleged van, hogy folyton ugyanazokat a falakat látod magad körül? Szívesen beszélgetnél másokkal arról, hogy ők hogy viselik ezt az időszakot? Gyere Zoomszédolni, ezen a találkozón körkérdésekkel és játékokkal várunk!  

 

GYILKOS ZOOM május 28. csütörtök 19.30-20.30

Próbáld ki a házibulikból és táborokból ismert régi játék, a gyilkosozás online verzióját! :) A virtuális valóságban a városlakók közül napról napra eltűnik valaki. Egy nyomozásra hívunk titeket, hogy az online meetingen kiderítsük, ki közülünk a gyilkos. Különböző szerepekben próbáljuk segíteni vagy akadályozni, hogy fény derüljön a tettesre. 

 

JELMEZES ZÁRÓBULI május 30. szombat 21.30-22.00

A fesztivál zárózoomjára beöltözve várjuk a bulizni vágyókat. A félórás jelmezes-zenés táncmulatság átmozgat, feldob és igazi fesztiválhangulatot varázsol az otthonokba. :) 

 

SZOBAKÖLTÉSZET május 31. vasárnap 16.00-17.30

Közös versírásra invitálunk titeket a Zoomon. Ismertebb versformákat segítségül hívva reflektáljunk rímekkel otthonlétünkre, vagy készítsük el híres magyar versek parafrázisait! Hogy szólna a Születésnapomra karanténverziója, vagy a Messze, messze szobásítva? Témánk akad bőven a home office-tól a családi ebédekig. Főzzünk abból, ami a szobánkban körülöttünk található, és legyen része a versnek az íróasztal, a bögre vagy a tükör. Töltsük meg szobáinkat költészettel együtt, várunk Titeket!

 

***

 

CSELENDZSEK ÉS MEGOSZTÁS

 

Csatlakozz a három sátor 10 napon át tartó facebook-eseményéhez, és dobd fel magad a közös játékokkal! 



AZ ALKOTÓSÁTOR JÁTÉKAI:

 

KILÁTÁSAINK - MIT MUTAT AZ ABLAKOD? 

Mit látsz az ablakodból? És mi az, amit odaképzelsz? Mutassuk meg egymásnak, hogy hogyan kap a hosszú otthonlét alatt új jelentést az, ami kilátásként elénk tárul, ha kinézünk! Készíts egy képet vagy videót az ablakodból és alakítsd át a valóságod: forgasd, szerkeszd, rajzolj rá, adj neki címet, mondj alá szöveget, zenélj: ami csak jólesik! Hova repít a képzeleted? Oszd meg a kilátásod az Alkotósátorban #MITLÁTOKMINEKLÁTOM címmel! 

 

RUHAFESTÉS

Megfigyeltük, hogy amióta egy nagy online meeting az élet, sokkal kevésbé változatosan öltözködünk. Kitaláltunk egy cselendzset, amiben alternatív módon használhatod a ruháidat, ebben az elpizsamásodott időszakban! :) Szedd össze a ruhadarabokat, amik a szekrényben pihentek az elmúlt két hónapban, és formázz belőlük képet a padlón! Kísérletezz a színekkel, formákkal, figurákkal! 

 

WURM UTÁN SZABADON

Házilag alkalmazható és alakítható szobor cselendzs a Szomszédfesztivál Alkotósátrában! Így róva tiszteletünket a hírhedt - és már Budapesten is gengszterkedő - Eric Wurmnak. A játék pofon egyszerű: Keress otthon egy BÁRMILYEN TÁRGYAT, és alkoss vele szobrot ízlés szerint! Fontos: légy te is része a megszületett egy perces alkotásnak! A bent töltött idő alatt pedig figyelmedet szenteld az újdonság és szokatlanság szülte hatásoknak. A szoborról készült képet posztold ki  #EGYPERCESSZOBOR #EGGYÉVÁLOK címmel az Alkotósátorban! Szomszédaitok legyenek veletek! A karantén-kezdeményezést a londoni Tate Modern felhívása ihlette.



FIRKASÁTOR - HOGY VAGYUNK? HOGY VAGYUNK?

 

PLAKKÁT

Te se vágod a photoshopot? Sose vágtál még szuper kisfilmeket? Befagysz a zoomban? Hiába az új laptop, akkor se működik a mikrofon? Készíts plakátot a mostanában téged ért élményekből, és posztold #IGENEZTÉNCSINÁLTAM #NOSKILL #NEMÉRTEKHOZZÁ címmel! Színvonalbeli követelmények: Minél aljább, annál jobb. NEM VERSENY! A győztes már megvan.

 

ÍRD KI MAGADBÓL FAL

Nem hagy nyugodni egy gondolat? Megosztanád? Nyomot hagynál a fesztiválon? Írnál, rajzolnál, firkálnál? Tedd meg papíron, fotózd le, és posztold ki itt a Firkasátorban! Kíváncsi vagy, hogy a többiekben milyen gondolatok, érzések vannak? Imádod az ilyen falakat olvasni máskor is? Akkor térj vissza időről időre a Firkasátorba, és böngészd a falat! :) (Ha név nélkül szeretnéd megosztani a firkád, küldd el nekünk az info@miutcank.hu emailcímre, és kiposztoljuk anonim!)

 

MIT NEM TANULTAM MEG A KARANTÉN ALATT?

Felület azoknak, akik nem tanultak meg kenyeret sütni vagy indiai kaját csinálni, és akiknek még mindig lyukas a zokniuk. Semmi baj, ha nem tanultál meg varrni, tortát sütni vagy nem gyúrod ki magad a nyárra. Oszd meg a félresikerült próbálkozásokat, vagy a semmittevés képeit, vagy akár azt, hogy mi az, amit mindig halogattál és most is ezt teszed #MASEM címmel! A Firkasátorban helye van az alkotói válságnak és a heverészésnek is! :)



ÚJRAHASZNOSÍTÓ SÁTOR - ADJ ÚJ ÉLETET A RÉGINEK!

 

Most, hogy ilyen sok időt töltünk otthon, mindenki átválogat, nagytakarít, szelektál. És persze sokkal többet tüsténkedünk a konyhában is, fogynak, ürülnek a (növényi)tejes dobozok. Megosztunk Veletek néhány tippet, hogy amit nem muszáj, ne kelljen a kukába hajítani - inkább készítsünk belőle valami vicces és hasznos új dolgot. Előzetes kézműves tapasztalat nem szükséges ;) Ha neked is van ötleted, oszd meg itt a többiekkel!

 

***

 

NEKED VAN PROGRAMÖTLETED?


Szeretnél csatlakozni valamilyen programmal a fesztiválhoz? Kíváncsi vagy, hogy mit gondolnak az emberek egy kérdésről? Vagy csak szeretnél megosztani egy történetet az elmúlt időszakból? Írj nekünk itt kommentben, vagy az info@miutcank.hu e-mail címre!

viber_kep_2020-05-19_15-53-42.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miutcank.blog.hu/api/trackback/id/tr8215707372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása