Ismerd meg a szomszédaidat, legyél törzsvendég a lakóhelyeden!

Miutcánk Blog

Debreceni Szomszédfesztivál 2021

Március 20. és április 17. között!

2021. március 20. - Miutcánk

coverkep.JPG

A Miutcánk.hu közösségépítő platform városi játékokkal és kihívásokkal, beszélgetésekkel és online workshopokkal, családi és gyerekprogramokkal vár mindenkit, akinek hiányoznak a közösségi élmények, aki szeretné feldobni a város életét és felfedezni a szomszédságban és az otthonlétben rejlő lehetőségeket.

Interaktív kiállítás

A Szomszédfesztivál keretében online Interaktív Kiállítás épül a debreceniek városhoz kapcsolódó gondolataiból és alkotásaiból. Játékokkal, kihívásokkal és nyereményekkel várjuk a lakosokat, a fesztivál Facebook-oldalán pedig rövid, játékos kérdőívekkel térképezzük fel a debreceniek gondolatait a szomszédsági viszonyokról, a város jelenéről és jövőjéről. 

Az Interaktív Kiállítás négy alkotójátéka remek és tartalmas szórakozásnak ígérkezik. Örkény István Leltár című egyperces novellájának mintájára debreceni leltárak készülnek a helyi lakosok által, ki-ki számba veheti azt a 20 dolgot, jelenséget, történést, hangot és érzetet, amik Debrecenben fontosak számára. A beküldők között kisorsolunk egy UrbanGo ajándékutalványt, amely egy különleges városi kalandra válható be, ahol gyönyörű debreceni környezetben sétálva, titkos jeleket követve és rejtvényeket megoldva jut el a játszó csapat egyik állomásról a másikig, végül az elrejtett kincsig.

Folytasd a videót!

A Csokonai Színházzal közös felhívás révén egy közösségi film készül a beküldött rövid videóüzenetekből, melyekben egy-egy befejezetlen mondatot egészítenek ki a vállalkozó kedvűek a gondolataikkal. A Csokonai Színház színészei kezdik az asszociációs láncot a „Debrecen nekem… Debrecen álmaimban… Debrecen 10 év múlva…” szófordulatokkal. Izgalmas kutatás. Vajon mit jelent a város a Debrecenben lakóknak?     

Fotópályázat

A MODEM-mel együttműködésben a város és az ember kapcsolatát megragadó fotópályázat került kihirdetésre. Egyperces köztéri szobrok megalkotására hívjuk a debrecenieket, ahol a város egy inspiráló téreleméhez, épületrészletéhez vagy utcabútorához kapcsolódva az alkotó is mozdulatlan részese az egy percig tartó alkotásnak. A játék ihletője Erwin Wurm kortárs, osztrák képzőművész munkássága, akinek egyperces szobrai alapjaiban forgatták fel a szobrászatról való gondolkodást.

Mit szeretnek a gyerekek Debrecenben?

Gyerekeknek és szüleiknek szól a negyedik játék, mellyel a következő kérdések nyomába eredünk: Mit szeretnek a gyerekek Debrecenben? Hogyan látják a várost? A Vojtina Bábszínházzal közös akció keretében, arra kérjük a debreceni gyerekeket, hogy egy tavaszi séta alkalmával készítsenek egy fotót a kedvenc játékukról vagy babájukról azon a helyen, ahol a legjobban szeretnek játszani a szabadban. A kiállításon a gyerekek által fogalmazott képaláírásokból kirajzolódik majd, hogy mitől lesz a városi tér élhető és vonzó a számukra.  

Zoomprogramok

Ha valaki biztonságos közösségi élményre vágyik, akkor ráadásként a Szomszédfesztivál Zoomprogramjai közül választhat, ahol játékmesterek és moderátorok gondoskodnak a hangulatról és a tapasztalatszerzés lehetőségéről.

Aktív szerepvállalásra, közösségi gondolkodásra inspirál a meghirdetett négy workshop:

  • Az én ügyem című városi fórum
  • Hét hírei című médiatudatosságra fókuszáló foglalkozás
  • A Demokratikus Játszótér, ahol egy civilparlament képviselőiként felelősségteljes, fiktív helyzetbe csöppenhetünk
  • A Miutcánk Szomszédtréningen felfedezhetjük a Debrecenben is egyre népszerűbb lokális közösségi oldal által kínált lehetőségeket.

Megéri regisztrálni az oldalon, így megismerhetjük a 10 percnyi sétatávolságban lakó szomszédainkat, akik idegenekből barátokká válhatnak.  Kölcsönadással, megosztással, összefogással és közös programok szervezésével járulhatunk hozzá a bizalmi lakóközösségek épüléséhez.

Adj, kérj, szervezz!

A Debreceni Szomszédfesztivál részletes programja és az alkotójátékokhoz kapcsolódó további nyeremények ITT érhetők el, az esemény a fesztivál Facebook-oldalán követhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://miutcank.blog.hu/api/trackback/id/tr2616471206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása