Ismerd meg a szomszédaidat, legyél törzsvendég a lakóhelyeden!

Miutcánk Blog

Mit jelent a hygge élmény?

2016. június 14. - Vikiblogol

A „hygge” a dánok szenzációs találmánya. Az ipszilon ü hangot jelöl és mindig eredeti kiejtéssel, dánul használják, mert a közkeletű mondás szerint a hyggét nem lefordítani kell, hanem érezni. Azért én teszek egy próbát és megpróbálom megfogalmazni magyarul ezt a pompás kifejezést, a dán kultúra és filozófia központi részét.

tarsasag.jpg


Ha szó szerint lefordítanám magyarra, meghittséget, hangulatos, barátságos társas együttlétet jelent. A dánok akkor használják ezt a kifejezést, amikor áthívják magukhoz szomszédjaikat, barátaikat egy kis házi süteményre és gyertyafény mellett együtt teáznak, relaxálnak, vagy amikor a társaság együtt ül egy ízletes vacsora mellett és mindenki örül, hogy látja a másikat és beszélgethetnek. Azt is hygge-nek nevezik, amikor néhány baráttal beülnek egy semmiképpen sem túl elegáns kávézóba vagy sörözőbe beszélgetni, nevetni egy kicsit.
Az ott és akkor kialakuló érzés a hygge.

12007940344_f3356c0532_b.jpg


2015 decemberében nagy sikert aratott a Szirmai Márton rendezte „Remény” című szatirikus kisfilm, melyben feltaláltak egy masinát, amivel még a rosszkedvű magyarok boldogságszintjét is meg tudták emelni. A készülék működési elve rendkívül egyszerű: dánná változtatja a magyar embereket. Viccesen hangzik, de tényleg hatásos módszer lehet! Hiszen a dánok híresen boldogok, évtizedek óta az európai boldogságranglisták élén vannak. Csodálkozhatunk, hogy miért pont Dániában élnek a legboldogabb emberek. Nos, boldogságuk egyik titka a „hygge”, a társasági együttlétek különleges kultusza. Annak ellenére, hogy Dániában hosszú, sötét és hideg a tél, az emberek tudatosan úgy szervezik napi elfoglaltságaikat, hogy rendszeresen találkoznak, kikapcsolódnak és jól érzik magukat együtt. Hozzáteszem, a hygge nem kizárólag téli tevékenység, bármelyik évszakban megvalósítható!

esernyos.jpg
Miért találom olyan különlegesnek a hygge fogalmát?

Az ember az evolúció során társas lényként fejlődött ki, és ma is bennünk él az ősi lelki igény, hogy társasághoz tartozzunk, tagok legyünk valamilyen csoportban. Azonban korunkban, a fejlett civilizáció hatására a társadalom az individuális értékekre helyezi inkább a hangsúlyt, ráadásul mivel az egyén egymaga is biztosítani tudja egzisztenciáját, nem kell feltétlenül szorosabb kapcsolatban lennie másokkal ahhoz, hogy mindennapi életét működtetni tudja. Mindez az egyének eltávolodását, emberi kapcsolatok elhidegülését okozta. Dániában a hygge, mint társadalmi jelenség, azt példázza, hogy egy nép kultúrájának, napi rutinjának részévé vált a személyes, kisközösségi kapcsolatok fenntartása, ápolása. 

5261013434_c9b5e6a5e2_b.jpg
A Miutcank.hu csapat tagjai felismerték, hogy Magyarországon is érdemes bevezetni a hygge kultuszt és arra törekednek, hogy elterjesztik azt az egyszerű tényt, hogy a közösség boldoggá tesz. A Miutcank.hu oldal felhasználóinak visszajelzései alapján, azok a tagok, akik eddig nem ismerték szomszédaikat és a környezetükben élőket, barátokra, társaságra leltek amióta regisztráltak az oldalon. Az oldal közösségépítő és motiváló hatásából kifolyólag több önszerveződő lakóközösség létrejött már, például Óbudán, a 9.kerületben, ők közösen programokat szerveznek, és jobban odafigyelnek egymásra.

Lélektani kutatások kimutatták, hogy lelki jóllétünk, jó közérzetünk, boldogságunk szintje szorosan összefügg társas kapcsolataink mennyiségével és minőségével. A barátokkal, családtagokkal és a szomszédokkal való kapcsolattartás szinte fűtőanyaga a boldogságnak. Ugyanis minél több emberrel tartunk fenn szívélyes, baráti, jó ismerősi viszonyt, annál jobb lesz az önértékelésünk és kisebb a valószínűsége, hogy szomorúnak, magányosnak érezzük magunkat. Az eleven szociális kapcsolatok csökkentik a stresszt és célt, értelmet adnak a mindennapoknak, emellett javítják az immunrendszer működését, sőt még az emberek várható élettartamát is megnövelik.

zsonglor_bacsi.jpg
A hygge beillesztése szokásaink közé

Alkalomszerű hygge-élményünk a Földön bárhol lehet, kis odafigyeléssel pedig életformaszerűen is gyakorolhatjuk. A hygge-t spontán is össze lehet hozni, de azért egy kicsit érdemes előkészíteni számára a terepet – fizikai és lelki értelemben egyaránt. A hygge akkor ideális, ha az egy egyszerű, békés, oldott hangulatú összejövetel, ahol mindenki jól érzi magát. Lelki értelemben a legfontosabb előkészület, hogy legyünk nyitottak a hygge-re. Merjünk meghívni barátokat, szomszédokat és merjük elfogadni a meghívást!

piknik.jpg

A Miutcank.hu közösség tagjaként, regisztráció után segítőkész társakra találhatsz és szabadidődet kellemes társaságban, rendszeresen hygge-élményben töltheted. A Miutcánk csapata hagyományteremtő jelleggel rendszeresen szervez Piknikeket, ahol a felhasználók személyesen találkozhatnak egymással és az oldal működtetőivel.

A legközelebbi Miutcánk Piknik június 19-én a Városligetben lesz, ahova szeretettel várunk minden kedves szomszédot! Az eseményről tájékozódhatsz a piknik Facebook eseményén!

Amennyiben további információra van szükséged, kérdezz bátran, írj az info@miutcank.hu e-mail címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://miutcank.blog.hu/api/trackback/id/tr848702786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása