Ismerd meg a szomszédaidat, legyél törzsvendég a lakóhelyeden!

Miutcánk Blog

3+1 tipp, a fűtési költségek csökkentésére

A Zöldotthon és a Miutcánk megoldásait használva apró lépésekben csökkenthetjük a lakásrezsi költségeit és tehetjük fenntarthatóbbá otthonunkat.

2020. február 14. - Miutcánk

Egy átlagos háztartás a felhasznált összes energia csaknem háromnegyedét a fűtésre fordítja. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyen csökkenthetjük a fűtési költségeinket.

Képtalálatok a következőre: szauna freezing

1. Megfelelő hőmérséklet a megfelelő szobára

A kellemes közérzethez, a nappaliban 20, a gyerekszobában 22, míg a hálóban 18ºC ajánlott. Alapszabály, hogy csak ott, és annyit fűtsünk, ahol és amennyire éppen szükséges. Ha napközben hosszabb időre elmegyünk otthonról, érdemes alacsonyabbra állítani a termosztátot, vagy elzárni a radiátorokat, letekerni a konvektort. Ellenőriztessük minden évben szakemberrel a kazánt, a cirkót és a konvektorokat, az elvégzett karbantartással így akár 5-10 százalékot is megtakaríthatunk a fűtés költségeiből. (a fűtőberendezések légtelenítése se maradjon el ilyenkor, ha pedig még nem történt a fűtési rendszerek beszabályozása, akkor azt se felejtsük el…)

Mindehhez szakembereket, vagy egy segítőkész szomszédot találhatunk a környékünkön is.

2. A pára is segíthet

Ha elég párás a levegő, akkor az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezhetjük, így érdemes figyelmet fordítani a párásításra. (azonban túlzásba sem szabad vinni, mert akkor egyes esetekben elindulhat a penészképződés) Ha naponta kétszer 3-5 percig szellőztetünk kitárt ablakokkal, akkor az elhasznált levegő gyorsan és tökéletesen kicserélődhet a kinti friss levegőre. A hosszú ideig résnyire nyitva hagyott ablakokkal az ellenkezőjét érjük el: az utcát fűtjük, és a szoba kihűl.

3. Függöny!

Az ablakokon besütő nap energiája télen is jól hasznosul, naplemente után azonban lehűl az ablakfelület, ezért húzzuk be a függönyt, eresszük le a redőnyt. Ne rakjuk körbe bútorokkal a fűtőtestet, és ne lógjon rá a függöny, mert így megakadályozzuk a meleg levegő áramlását, ez utóbbi tűzveszélyes is lehet. (háziasszonyoknak javasoljuk: van, aki téli, azaz rövidebb, és nyári, azaz hosszabb függönyöket használ, annak függvényben, hogy van e fűtés vagy nincs)

+1 Hőtükör

Tegyünk hőtükrös fóliát a radiátorok mögé (ha a külső oldalfal hőszigetelése még nem készült el), így a fűtési energia akár 5-6 százalékát is megtakaríthatjuk.

Képtalálatok a következőre: hőtükör fólia radiátor

A bejegyzés trackback címe:

https://miutcank.blog.hu/api/trackback/id/tr1415462868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása