Ismerd meg a szomszédaidat, legyél törzsvendég a lakóhelyeden!

Miutcánk Blog

21 civil szervezet közös sikere az átjárható Lánchíd

2023. június 27. - Miutcánk

Közlekedéssel, urbanisztikával és környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteink azért fogtak össze és kezdeményezték tavaly ősszel, hogy a Lánchíd - a teljes felújítást követően - dugómentes és a fenntartható közlekedési eszközök számára átjárható terület maradjon. Szakmai szervezeteink szerint ez a lépés az egyetlen elfogadható megoldás a XXI. században, és hatalmas mérföldkő az élhető Budapestért való küzdelmünkben.

 

Közös sikernek tekintjük, hogy a Lánchíd tesztidőszak alatt kipróbált forgalmi rendjét véglegesítik, és ezentúl is busszal, kerékpárral, taxival, motorral és gyalogosan használhatjuk a hidat.

Végső célunk azonban az élhető Budapest megteremtése, ami nem érhető el csupán a Lánchíd autómentessé válásával. Úgy látjuk, hogy további lépésekre van szükség, ezért arra kérjük a városvezetést, hogy újítsák meg a Lánchíd környezetét is, kiemelt figyelmet fordítva:

 • a Clark Ádám térre, a Széchenyi térre, hogy ezek a terek ne akadályok legyenek az emberek számára, hanem olyan helyszínek, ahol jó lenni;
 • valamint a Lánchídra vezető utakra, hogy a kerékpárral közlekedők számára is biztonságosan használhatóvá váljon a József Attila utca és az Alagút.

 

A Lánchíd autómentessé válása hatalmas előrelépést jelent a fenntartható városfejlesztés terén. Azonban ez csak az első lépés. Mostantól középpontban a Lánchíd környezetének megújítása áll, hogy biztonságosabbá és kényelmesebbé tegyük a közlekedést a busszal, kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára. Ezzel hozzájárulva Budapest fejlődéséhez, fenntarthatóságához és az élhető városi környezet megteremtéséhez.

 

Az ügy kapcsán olyan civil összefogás és erőközpont jött létre, ami végre elhivatottan képviseli a lakosság körében már többségi akarattá nőtt igények gyors megvalósítását.  A 21 civil szervezet elkötelezetten támogat minden olyan törekvést, amely céljául tűzi ki, hogy Budapest városa egy zöld, élhető és fenntartható hely legyen a jövő generációi számára!

 insta_poszt.jpg

A járda a gyalogosoké 

BringaAkadémia 

C8 Civilek Józsefvárosért

Extinction Rebellion Magyarország 

Fridays For Future Magyarország 

Járókelő

KÉK - Contemporary Architecture Centre 

Közlekedő Tömeg 

Kis Távolságok Városa 

Kulcs a Városhoz, Kulcs a Közélethez Egyesület

Levegő Munkacsoport 

Maradjanak a FÁK a Rómain 

Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség - Maketusz 

Magyar Kerékpárosklub 

Magyar Közlekedési Klub 

Miutcánk 

Rehab Critical Mass 

Újlipótváros - szuperblokk

Valyo, város és a folyó

Város és Mobilitás Intézet

Velo Budapest

 

A Lánchíd forgalmi rendjének felülvizsgálata elengedhetetlen és időszerű lépés

A Lánchíd Budapest és Magyarország egyik legismertebb, szimbolikus értékű építménye, így szükségesnek tartjuk, hogy végre történelmi értékéhez méltó szerepet kaphasson, ahogyan az hasonló belvárosi hidak esetén már számos másik európai városban is megtörtént.

Ennek érdekében a felújítás előtti, közlekedésben betöltött szerepe érdemi felülvizsgálatra szorul, hogy állandóan túlterhelt közlekedési folyosó helyett - melynek minden közlekedő vesztese volt - olyan rendszer jöjjön létre, amelyben nyertesei is vannak a híd használatának.

A Lánchíd a Főváros és 16 civil szervezet által nemrég aláírt, a pesti alsó rakpart fejlesztési terveire vonatkozó célkitűzések szempontjából központi szerepet tölt be, valamint elválaszthatatlanul kapcsolódik a Főváros által már 2011-ben megtervezésre került, majd 2022-ben ismét aktuálissá váló Széchenyi téri felújítás koncepciójához is. Az ezekben megfogalmazott célok eléréséhez pedig úgy gondoljuk, hogy feltétlenül szükség van a hídon korábban tapasztalt gépjárműforgalom mértékének jelentős csökkentésére, ugyanis csak így teremthető meg a megfelelő kapcsolat a Belváros, a pesti alsó rakpart, valamint a Budai Várnegyed között a Lánchíd segítségével.

Ennek a kapcsolatnak a megléte pedig mindannyiunk érdeke.

Tovább

Óbudai civileket támogat a Jóbuda Közösségi Alapítvány

Július 25-én lezárult a Jóbuda Közösségi Alapítvány első támogatási pályázata.

A Jó JÓbudán címen kiírt pályázat olyan helyi kezdeményezéseket támogat, amelyek hozzájárulnak az óbudai
környezet javításához, a közösségek erősödéséhez, Óbuda civil életének gazdagításához, a helyi erőforrások civil felhasználásához.
A beérkezett pályaművek egy része óbudai közterületek közösségi fejlesztését célozza meg, más részük olyan közösségi események vagy eseménysorozatok létrehozását, amelyek összehozzák a helyi lakosokat, valós közösségi igényt szolgálnak és hagyományteremtő erejük van.


A pályázaton összesen 590 000 Ft támogatás került kiosztásra.
Az augusztus 11-i eredményhirdetésen összesen 5 csapat kapott támogató oklevelet:

 • a Baltazár Színház Alapítvány a Kvantumtorna című előadás ingyenes bemutatására az óbudai székhelyű szervezeteknek, munkájuk megismertetése és egymás megismerése céljából
 • a Julika utcai utcabál, vagyis a JuliBuli szervezője, Simányi Péter Antal az utcabál idei megrendezésére;
 • az Óbor utcai civilek a békásmegyeri Óbor utca és a Tamás utca kereszteződésében lévő területe
  szebbé tételére, növények ültetésére és közösségi gondozására;
 • az Aquincum-Mocsáros Egyesület az általuk kialakított és fenntartott Gladiátor parkban új könyvszekrény és olvasósarok kialakítása, a gyerekeknek kreatív játékfelülettel, üzenő, információs
  funkcióval;
 • a Maradjanak a Fák a Rómain civil csoport a Római-parton lévő játszótér padjainak közösségi esemény keretében történő helyrehozatalára.

A Jóbuda Közösségi Alapítvány olyan civil szervezet, amely helyi civil kezdeményezéseket támogat, és ezáltal növeli a közösségek erejét: a szomszédságokat és más közösségeket, a lakóhelyi felelősségvállalást, a kerülethez tartozás érzését. Az alapítványunk kizárólag független forrásokból finanszírozza működését és támogatásosztó tevékenységét. 2021-ben két adománygyűjtő kampánnyal sikerült megteremteniük a mostani pályázat anyagi alapját. Az idén szeptemberben induló újabb kampányukkal a 2023-ban újra kiírásra kerülő Jó JÓbudán pályázat alapjait szeretnék összegyűjteni.

Tovább infó a Jóbuda Közösségi Alapítványról:

 

Milyen eszközöket töltsek fel a Miutcánkra?

PRO tippek a leltár átgondolásához

great_deals_for_black_friday_promo_facebook_post_template_masolata_masolata_masolata_masolata_masolata_10.png

Tavaly óriási sikere volt az őszi profilkitöltős kampányunknak, melynek következtében több mint 1700 Miutcánk szomszéd gondolta úgy, hogy ideje frissíteni a profilját! Ha még nem tetted volna, gondold át te is, mivel tudsz hozzájárulni a szomszédok közösségéhez! - ehhez ebben a bejegyzésben találsz segítséget. Most pedig lássuk, mik voltak a leggyakoribb eszközök, amiket újonnan töltöttek fel a szomszédok, ez új útmutató lehet a saját feltöltésekhez is!

Tovább

Volt egyszer egy 2021...

...avagy ez történt velünk a Miutcánkban!

2022_3.png

Kész. Vége. Ennyi volt. Mi sajnáljuk a legjobban, de sajnos minden jónak vége szakad egyszer. Tudtuk, hogy el fog jönni. Dramatikus túlzásokkal lezárjuk a tavalyi évet, hogy bejöhessen valami jobb, valami nagyobb, valami új.  Összegezzük, mire voltunk a legbüszkébbek 2021-ből!

Tovább

50 év szünet után éledt újra a Római-parti Plázs!

Önkormányzati felmérések a Miutcánkon

great_deals_for_black_friday_promo_facebook_post_template_masolata_masolata_masolata_5.pngÓbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a Miutcánk felületein október folyamán lehetőség volt egy, a Római-parti Plázzsal kapcsolatos kérdőívet kitölteni, amely a plázs ismertségét mérte fel a kerületi lakosok körében, illetve az elégedettségre kérdezett rá a különböző szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Tovább

Hogyan kell használni a csoport funkciót?

Képes útmutató a csoportok létrehozásához és csatlakozáshoz

great_deals_for_black_friday_promo_facebook_post_template_masolata_masolata_22.png

Mint ahogy arról a legutóbb már írtunk, nagy büszkeségünkre egy nagyon jelentős új funkcióval bővült a Miutcánk repertoárja. A Miutcánk felületén mostantól tetszőlegesen csatlakozhatsz már meglévő csoportokhoz, vagy hozhatsz létre újakat. Mutatjuk, hogyan!

Tovább

Szuper új fejlesztés a Miutcánkban!

Próbáld ki a CSOPORT funkciót!

1_4.png

Mostantól nem az üzenőfalad az egyetlen felület, ahol beszélgetésbe elegyedhetsz, tanácsot vagy szívességet kérhetsz, csere-berélhetsz! A vadonatúj csoportfunkciónknak köszönhetően a legkülönfélébb problémákra, témákra van lehetőséged egyedi csoportot létrehozni, ahol könnyen lehet, hogy nem is egy környékeden élőtől kapsz segítséget, hanem egy messzebb lakó Miutcánkostól!

Tovább
süti beállítások módosítása